Ако не можеш да кажеш Не“, твоето Да“ нищо не

...
 Ако не можеш да кажеш Не“, твоето Да“ нищо не
Коментари Харесай

Психология на зависимостта

 

„ Ако не можеш да кажеш „ Не “, твоето „ Да “ нищо не значи. “

                                                                                       ОШО

 Скоростта на актуалния темп на живот е огромна. Измерва се Mbps – мегабити в секунда. Стремим се да се включим в този темп и да бъдем част от значимите за нас процеси. Понякога сме на гребена на вълната, а от време на време тя ни опустошава със страшна мощ. Случвало се е на всеки от нас.

Може би, това не може да бъде избегнато, то е част от живота и нашето лично израстване. Истински значимо е, обаче по какъв начин отговаряме на удара, по какъв начин реагираме на рухването и имаме ли въобще сили да реагираме?

Ако сме прочувствено устойчиви, с добра мотивация и подкрепящо обграждане, елементарно ще намерим силата да се надигнем, ще създадем здравомислещ разбор на грешките и ще продължим, даже по-силни, по- умни и с повече направени заключения.

Но, в случай че човек
живее в затворено общество,без прочувствената поддръжка на околните си,ако е заставен да живее в неприятни битови условия,в положение на тежки ограничавания,физически или психически тормоз
поддръжката от която се нуждае ще бъде потърсена в различна среда.

Всъщност, изброеното дотук, не е просто мрачна картина, а поредност от етиологични фактори избрани като отключващи за развиване на така наречен адиктивно държание. Най – точното пояснение за тази форма на държание ще изтъквам буквално: Адиктивното държание е обвързвано с желанието на човек да избяга от действителността по пътя на изменение на съзнанието. В взаимозависимост от средствата, употребявани за тази цел, разграничаваме фармакологични, химически, субстанционални, хранителни и други зависимости. фармакологични – наркомания, алкохол, токсикомания субстанционални – включват прочувствени зависимости – полови и любовни, нетипични полови ползи, работохолизъм, психологични отклонения – мании, депресии и други хранителни... “телевизионна взаимозависимост /телемания, видеомания/; компютърна зависимост/интернет взаимозависимост, компютърна мания; хакери и пр./телефонна взаимозависимост (най-често е обвързвана с телефоните за информация; телефонен тероризъм) и други. Тези зависимости още не са отразени в актуалните класификатори на заболяванията – занапред следва тяхното проучване, изложение, търсене на способи за профилактика и терапия. “ http://zavisimosti.kalinova.org/temi.html#

Ако човек има начин  на живот - угнетяващ и непосилен и няма сили да го промени или да излезе от рамките му, една от формите на бягство, която наподобява допустима, може да е алкохол,  наркотични субстанции, поглъщане в интернет пространството, хазартни игри, религиозни секти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР